Masca de calorifer are avantajele ei

Ceea ce mă supără la o cameră mică este imposibilitatea de a găsi loc pentru mobila preferată. Cu atâtea uși, stâlpi, nișe și ferestre la care nu pot renunța, am început să mă uit cu interes la caloriferul de lângă fereastră. Masca de calorifer ar putea avea avantajele ei. Dar are și dezavantaje?

Caloriferul este preferat în majoritatea locuințelor în locul aparatelor de aer condiționat cu invertor deoarece acestea din urmă deshidratează accelerat aerul. Așadar caloriferele sunt peste tot. Indiferent de formă, material sau loc de amplasare ocupă spațiul lor și nu ai ce face.

Am început să studiez cum poți totuși utiliza spațiul ocupat de calorifer. Și dacă am ajuns în acest punct, mi-am pus întrebarea dacă nu aș putea să schimb aspectul acestui obiect. Așa am ajuns la masca de calorifer.

Comandă chiar acum serviciul de măsurători și consiliere pentru mască de calorifer! click aici

Promoție: se acordă un discount de 250 lei la achiziția serviciului de proiectare – execuție pentru corpul de mobilier deja măsurat (250 lei plătiți pentru măsurători și consiliere devin avans pentru proiectare și execuție).

Ce impact are o mască asupra eficienței caloriferului

Primul dezavantaj care îți vine în minte este acela al diminuării căldurii din  cameră. Părerile sunt împărțite în acest caz. De exemplu, unii chiar vorbesc despre o creștere a eficienței. Asta deoarece fluxul de aer nu se mai ridică direct în tavan ci este îndreptat spre centrul camerei. Ceea ce ar ridica temperatura din cameră cu două, trei grade.

Alții spun că folosirea unei măști ar putea diminua căldura radiată cu 20-25%. În cazul scenariului în care te confrunți cu o diminuare a căldurii în cameră, nu înseamnă că vei plăti la fel pentru gaze. Vei plăti mai puțin. Masca va izola mai bine caloriferul și cantitatea de căldură din apa livrată de centrala ta va fi mai mică, deci consumul va fi mai mic.

Am descoperit și alte aspecte. De exemplu, în familiile unde există copii mici, un calorifer fierbinte nu este un obiect prietenos. E adevărat că după ce te frigi o dată, de două ori, ajungi să te ferești.

Cum ar trebui să arate o mască de calorifer eficientă

În funcție de design și funcționalitate o mască poate fi proiectată strict cât să acopere caloriferul sau poți să folosești și spațiul de deasupra. Trebuie totuși să ai în vedere câteva aspecte. Ai nevoie să nu obturezi zona de sub calorifer pentru a lăsa liber să intre aerul. Apoi, în capacul-poliță de deasupra ai putea face niște fante pentru a direcționa aerul și în sus.

Materialul din care proiectezi masca trebuie să fie unul stabil, în nici un caz cherestea de lemn pentru că se deformează în timp. Cel mai bun material este MDF. Pentru panoul frontal, există mai multe variante, fie din tablă perforată și vopsită, fie din HDF, la fel, perforat și vopsit. Poți proiecta la fel și panourile laterale, dacă masca ta are o adâncime relevantă (pentru un calorifer de fontă, lat, de exemplu).

Cum proiectezi o mască de calorifer într-o etajeră

Dacă vrei să valorifici foarte bine și spațiul de deasupra caloriferului, o poți face proiectând un dulap sau o etajeră care să-l înglobeze. Datorită adâncimii reduse, etajera sau dulapul trebuie ancorate în perete pentru a nu se răsturna accidental.

O simplă mască de calorifer este relativ ușoară și o poți scoate repede ca să reglezi, de exemplu, căldura de la termostatul de pe robinet. Nu același lucru poți spune despre o etajeră ancorată în perete. În acest caz, masca trebuie proiectată astfel încât să poți avea acces la calorifer prin panoul frontal.

De unde procuri o mască de calorifer

Deoarece depinde de dimensiunile de gabarit dar și de înălțimea de amplasare a caloriferului, nu am găsit în retail măști produse în serie. Există varianta proiectării și execuției ei ca și mobilier la comandă.

O altă variantă, potrivită pentru persoanele cu îndemânare și timp liber îndreptat către meștereală, este construcția pe cont propriu a măștii. Pentru aceștia din urmă, interesați în DIY, am găsit acest articol destul de complet.

În ceea ce mă privește, am proiectat și executat pentru clienții mei, astfel de măști. Găsești mai multe detalii despre preț, dimensiuni și culori aici.

Dorești o consiliere pe acest subiect? Scrie un comentariu mai jos sau folosește formularul de contact pentru a-mi cere mai multe detalii legate de măștile pentru calorifer.

Comandă chiar acum serviciul de măsurători și consiliere pentru mască de calorifer! click aici

Promoție: se acordă un discount de 250 lei la achiziția serviciului de proiectare – execuție pentru corpul de mobilier deja măsurat (250 lei plătiți pentru măsurători și consiliere devin avans pentru proiectare și execuție).

Masca de calorifer are avantajele ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.