Lumina în designul de interior

Tindem să neglijăm lumina în designul de interior, fie că vorbim de cea naturală fie de cea artificială. De asemenea, există tendința de a alege corpurile de iluminat din locuință la final. De exemplu, în funcție strict de decor, din instinct sau pentru a umple spațiul mobilat.

Lumina în designul de interior
Lumina în designul de interior

Lumina este totuși un factor foarte important. Ea dă naștere unei anumite stări, iar cel mai adesea, în spațiile interioare, căutăm căldura prin lumină. Lumina, prin efectele pe care le creează poate restrânge sau lărgi un spațiu. Îi poate da anumite beneficii, poate evidenția caracteristicile materialelor și le poate aduce în prim-plan sau le poate conduce în plan secundar. Lumina acționează diferit prin intensitate, formă și culoare.

Amenajarea stilistică a unui spațiu poate părea o sarcină ușoară, ne putem inspira pe internet. Dar în afară de simpla încadrare într-un stil este important să căutăm ineditul și unicitatea. De aceea este important felul în care proiectăm lumina în designul de interior. Ea este aducătoare de viață, ne obligă să ne concentram asupra volumelor, circulațiilor și distribuțiilor punctuale ale anumitor zone. Spațiul este mai vesel când punem o lumină bună. Lumina evidențiază sau estompează anumite lucruri, prin umbrele pe care le creează, prin felul în care intră sau este așezată în acel spațiu. Lumina ghidează, rezolvă circulațiile într-o cameră, ajută la optimizarea spațiilor mici. Ne ajută sa creăm senzația de profunzime sau să creăm volum. Felul în care gândim lumina în designul de interior ne poate pune pe noi în cea mai bună lumină.

Lumina în designul de interior
Lumina în designul de interior

Când este indicat să folosim lumina caldă sau lumina rece?

Prin diferențele dintre lumina rece și cea caldă putem anula un anumit efect sau îl putem scoate în evidență. De aceea, trebuie sa acordăm o atenție deosebită felului și contextului în care folosim cele două „temperaturi” de lumină.

Lumina caldă creează în interior o stare de bine și de aceea ea trebuie să primeze, chiar și atunci când o amestecăm cu cea rece. Totuși, ea trebuie folosită cu măsură, în funcție de situație, de volumetrii, de personalitatea amenajării.

Lumina în designul de interior
Lumina în designul de interior

Lumina caldă (până la lumina albă caldă) se poate folosi în coridoare, dormitoare, sufragerii, acolo unde produce un efect de confort, de familiaritate și apropiere. Lumina albă până la lumina albă rece se poate folosi în bucătării, birouri personale, băi, dressing, sală de fitness. Lumina albă neutră, apropiată de lumina zilei, este cea mai potrivită pentru citit și învățat pentru că asigură reproducerea fidelă a culorilor. Nu obosește ochiul și nu are efect de orbire.

În unele locuri, aceste două feluri de lumină ar trebui să se întrepătrundă. Proporția în care una sau cealaltă ar trebui să fie prezente trebuie să o descoperim în funcție de spațiul pe care îl amenajăm. Să urmărim ca materialele, texturile și finisajele să fie puse în valoare de una dintre cele două tipuri de lumină.

Lumina în designul de interior
Lumina în designul de interior

Cum se obțin efectele luminoase

Sunt multe trucuri prin care un spațiu poate fi optimizat și extins folosind exclusiv iluminarea, lumina și relația ei cu culorile, umbrele și volumele. De exemplu, într-o cameră mică, albul este cea mai bună alegere atunci când este asociat cu multe oglinzi. Când amplasezi într-o cameră mică obiecte mici, acestea dau prin contrastul proporțiilor senzația de lărgime. Tot în spațiile mici, dacă vrei să amplasezi un corp de dimensiune mare punctează prin lumină anumite locuri în cameră. Totul se va subordona luminii astfel încât creezi senzația de spațiu mai mare.

O cameră cu tavan jos pare mai înaltă prin direcționarea luminilor în sus. O cameră impozantă pare mai intimă îndreptând luminile în jos. Suprafețele lucioase precum metalul, materialele mătăsoase și lemnul lăcuit reflectă lumina, deci au nevoie de tratament blând pentru a evita să pară orbitoare. Lemnul natural, materialele mate și piatra, dimpotrivă, absorb lumina, nu vor fi remarcate fără o iluminare adecvată.

Lumina în designul de interior ca și umbra sunt la fel de importante deoarece relația dintre ele ne permite să scoatem în evidență un anume decor sau un volum.

Lumina în designul de interior
Lumina în designul de interior

Ce facem când între lumina naturală și cea artificială nu există un echilibru?

Lumina artificială trebuie aleasă astfel ca să îți dea senzația de natural. Soluții există: pereți iluminați direct care simulează existentă unei ferestre în încăpere, folosirea de ecrane luminoase pe tavane (barrisol), iluminarea scafelor în spatele perdelelor. In aceste feluri se poarte crea o iluminare plăcută, înălțime, volum și spațialitate.

Lumina în designul de interior
Lumina în designul de interior

Există riscuri să greșim în folosirea luminii?

Da, există riscuri, poate nu le vedem, nu ni le explicăm dar le simțim. Cel mai mare, în opinia mea, este acela de orbire. De fiecare dată când dorim să folosim lumina în designul de interior este bine să avem în minte cel puțin una dintre întrebările următoare. Pentru ce vom utiliza camera: pentru relaxare, lectură, lucru sau socializare? Ce zone trebuie să le iluminăm? Ce obiecte sau caracteristici vom dori să scoatem în evidență? Ce finisaje are mobilierul pe care am vrea să-l introducem în schema camerei? Vom crea o schemă de iluminat flexibilă? Cum va afecta lumina artificială culorile si texturile din cameră? Putem utiliza iluminatul pentru a face ca încăperea să pară mai mare sau mai ordonată?

Dorești o consiliere pe acest subiect? Scrie un comentariu mai jos sau folosește formularul de contact pentru a-mi cere mai multe detalii legate de utilizarea luminii în proiectele tale de amenajare.

Servicii recomandate de autorul articolului: montaj corpuri de iluminat

 

Lumina în designul de interior
Etichetat pe:    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.