InteriorPRO - renovare pentru închiriere

Renovările locuințelor sunt considerate investiții

Nu încape îndoială că o renovare, pe lângă beneficiul unei calități mai bune a traiului, are și o componentă financiară cât se poate de directă. Crește valoarea locuinței. Dacă acest aspect este clar, e posibil să nu știi ce renovări apreciază cel mai mult valoarea locuinței. Nu știi, de asemenea, dacă plătești mai mult pe o renovare decât recuperezi prin vânzare sau închiriere. Acest articol își propune să cerceteze câți bani recuperezi după anumite lucrări de renovare pentru vânzare sau închiriere.

Renovarea este o investiție
Renovarea este o investiție

Cum evaluezi impactul unei renovări

Pentru a face un calcul de rentabilitate a unei renovări am analizat câteva aspecte:

 • am studiat câteva dintre cele mai populare renovări pentru apartamente și case
 • am calculat costul mediu al renovării, cu proiect, materiale, transport, consumabile și manoperă
 • am observat prețul cerut la închiriere sau vânzare pentru o locuință fără anumite îmbunătățiri
 • am observat prețul cerut la închiriere sau vânzare pentru o locuință similară ca locație, suprafață, dar cu anumite îmbunătățiri

Tot prin acest model am scos din calcul renovările făcute de proprietar pentru uzul și plăcerea proprie. Dacă le-am fi inclus, probabil randamentul mediu al investiției ar fi fost extrem de slab. De asemenea, am exclus proprietățile executate silit, zonele de locuit considerate foarte scumpe dar și pe cele mai sărace. Cercetarea noastră s-a întins pe aproximativ 30 de zile. În acest timp am evaluat aproximativ 40 de proprietăți ce corespundeau criteriilor de mai sus.

renovări pentru închiriere

Recuperezi cam 60% din cât cheltui într-o renovare

Înainte de a prezenta câteva detalii pe tipuri de renovări, am desprins și câteva concluzii generale. Deși aceste concluzii par de bun simț, știm că odată ce ești pus în poziția de decizie, în miezul lucrărilor, de multe ori ignori bunul simț și te comporți irațional. De aceea nu strică să le treci în revistă, chiar dacă ulterior vei decide să cheltui mai mult decât e cazul.

Iată aceste concluzii generale:

 • în medie, recuperezi prin vânzare sau închiriere doar 60% din cât ai cheltuit cu renovarea
 • unele îmbunătățiri cu costuri comparabile aduc mai multă valoare decât altele, în ochii clienților
 • îmbunătățirile cu rol preponderent funcțional sunt mai apreciate decât cele de imagine sau aspect
 • îmbunătățirile ce implică cheltuieli mari sunt foarte puțin răsplătite, cu sub 50% recuperare a investiției
 • cele mai bune investiții prin renovare, când primești înapoi măcar cât ai investit, sunt cele puțin costisitoare
renovări pentru închiriere

Trei sfaturi privind renovările pentru vânzare sau închiriere

Primul nostru sfat atunci când vrei să renovezi ca să vinzi sau să închiriezi este acela de a te consulta cu un specialist ce cunoaște problemele renovărilor. Un astfel de ajutor te lămurește ce produse să alegi, nici prea scumpe dar nici prea simple. Îți spune ce costuri de manoperă, transport și materiale consumabile sunt acceptabile pentru lucrarea ta. De asemenea, îți spune cât durează fiecare operație de renovare și care este ordinea corectă în care să le faci.

Al doilea sfat este să angajezi un manager de proiect, dacă îți permiți. O renovare durează în medie 3-4 luni. Cele complexe, ce presupun lucrări de construcții și instalații, cu proiect, pot depăși însă 6 luni. Presupunând că te pricepi să supraveghezi munca de renovare, e puțin probabil să te afli la locul respectiv în toate cazurile când este nevoie de tine. Vezi aici mai multe avantaje ale managerului de proiect.

Al treilea sfat este să-ți calculezi cu atenție costurileunei renovări pentru vânzare sau închiriere. Trebuie să faci un plan cât mai realist despre cât valorează locuința fără renovare. Apoi hotărăște cât vrei să investești. În final, comparând cu ce cere concurența pentru o locuință similară, vezi cât este rezonabil să obții prin vânzare sau închiriere, în urma renovării. Acest buget te va ajuta să nu deraiezi prin decizii greșite din punct de vedere economic.

Renovări pentru vânzare sau închiriere care sunt rentabile

Iată o listă cu câteva dintre lucrările de renovare analizate de noi și valoarea recuperată în urma vânzării sau închirierii:

 • Izolarea planșeului din rigips cu vată minerală – 120%
 • Izolarea acoperișului cu spumă poliuretanică sau celuloză – 95%
 • Schimbarea ușii de intrare cu una metalică – 91%
 • Automatizare pentru o poartă de intrare sau poartă de garaj – 80%
 • Recompartimentare demontabilă pentru a obține un dormitor suplimentar – 50%
 • Recompartimentare demontabilă pentru a obține o baie de serviciu suplimentară – 50%
 • Construirea unei terase neacoperite – 45%

InteriorPRO este specializată pe amenajarea locuințelor pentru închiriere. Firma deține ea însăși un portofoliu propriu de locuințe destinate închirierii, atât case cât și apartamente. Dacă ai un proiect asupra căruia dorești să ne consulți, poți face gratuit o programare aici sau ne poți contacta direct.

Vezi aici mai multe idei despre cum poți face o locuință să arate mai valoroasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.