Mocheta în apartament este o soluție?

Instalare parchet și mochetă. Am fost întrebată despre cât de actuală mai este mocheta în apartament. Am verificat și am răspunsurile pregătite.

Am considerat întotdeauna intrigantă ideea de a călca pe mochetă instalată din perete în perete în apartament. Mocheta este o modă care pare să revină și nu mă refer aici la o soluție economică pentru apartamente de închiriat. Totuși, în ce camere este ok să instalezi mochetă? În dormitor, camera de zi, holuri interioare. În bucătărie și baie mocheta pare dintr-un film horror. Nu și dacă vorbim de materiale rezistente precum sisalul durabil, ușor de curățat și rezistent la pete, integrat într-un stil de amenajare rustic. Am descoperit că există imitații de sisal realizate din vinil, la fel de rezistente și încă mai ușor de întreținut.

Alte avantaje ale mochetei în afară de plăcerea de a călca tot timpul pe moale? Senzația de căldura și izolarea fonică mai bună. Mai ales într-un dormitor, acestea mi se par cele mai importante.

Cum alegi mocheta. Din ce materiale este făcută.

Am să vă povestesc aici despre două modele de mochetă englezească. Primul model, Soft Focus, este realizat integral din polipropilenă. Este mai economic deși are o înălțime mare a firului, de 14mm. Polipropilena nu este doar foarte rezistentă și ușor de curățat dar are și un aspect plăcut, este moale și ușor lucioasă. Datorită înălțimii mari a firului, această mochetă este deosebit de confortabilă. Are însă o greutate mare, de 1700 grame pe metru pătrat, un ușor inconvenient la cărat și instalat.

Al doilea model pe care vi-l recomand este Oaklands, mai scump. Realizat tot în Anglia dar conține 80% lână, 10% nailon și 10% poliester. Despre lână știm deja că reglează foarte bine umiditatea din cameră și izolează termic foarte bine. Este disponibil în mai multe calități diferențiate după înălțimea firului: 5.8, 6.8 și 7.8 mm. Are, bineînțeles, o greutate mai mică decât Soft Focus.

Ce trebuie să știi despre achiziție.

Ambele modele de mochetă au o varietate mare de culori, unele sunt în stoc în București iar altele vin la comandă, din Anglia, în 10 zile. Cu excepția situației în care cumperi o rolă întreagă (120 de metri pătrați, cu lățime de 4 metri) nu poți restitui mocheta după achiziție, fiind considerată o comandă personalizată. Avansul este de 50%. Prețurile[1] pornesc de la 225 lei pe metru pătrat. Dacă vei cumpăra o rolă întreagă ai un avantaj de 25% reducere de preț.

Cine face măsurătorile și montajul.

Toate serviciile îți sunt asigurate de magazin. Dar dacă ai plăcere poți rezolva și singur. Sau singură. Ca și materiale ai nevoie minim de: cutter special pentru mochetă, o ruletă, o foarfecă și role de adeziv cu dublă față pentru mochetă. Ca să știi ce suprafață ai nevoie să cumperi, trebuie să mai adaugi încă 15 cm pe fiecare latură a camerei, pe tot perimetrul. Resturile se vor folosi la plinte. La montaj trebuie să te asiguri că suprafața camerei este curată, netedă și nici un material nu a rămas pe suprafața ei. Scoate și plintele, dacă există, pentru că le vei înlocui cu plintă din mochetă. Verifică cum cade lumina de la fereastră pe mochetă și stabilește sensul în care o vei monta în funcție de sensul fibrelor de mochetă. Se derulează apoi rola de mochetă dinspre centrul camerei spre margini. Nu turti ruloul pentru că urmele respective vor fi vizibile după montaj. Se decupează pe contur lăsând cei 15 cm la margini. Îmbinările este bine să le faci în zone fără trafic ale camerei, pentru a fi mai puțin vizibile.

Cum se lipește mocheta.

Se rulează înapoi jumătate din suprafața de mochetă pentru a instala adezivul. Se lipește o bandă dublu adezivă mai întâi pe contur și apoi, din metru în metru, spre centrul camerei și obligatoriu la îmbinările mochetei, dacă e cazul. Pentru îmbinări suprapui 5 cm din cele două părți ale mochetei pe care vrei să le alături și apoi tai pe deasupra suprapunerii cu cutterul special de mochetă printr-o singură trecere. La sfârșit se taie excesul de mochetă de pe margini, la îmbinarea cu peretele.

La trecerile de la suprafața instalată cu  mochetă la cele cu parchet, gresie, linoleum se folosesc baghete pentru trecere. Acestea se achiziționează potrivit cu tipurile respective de materiale și cu înălțimile lor pe podea, la nivelul trecerii. Sunt foarte importante deoarece protejează marginile mochetei.

Covoare personalizate din mochetă festonată.

Dacă îți place cum calci pe mochetă dar nu vrei să o instalezi pe toată suprafața camerei ai o soluție. Îți comanzi mochetă exact pe culorile și dimensiunile dorite de tine și apoi o festonezi. Și, ca idee, nu trebuie să păstrezi neapărat forma dreptunghiulară dacă altă formă te avantajează mai bine.

Cum se întreține mocheta.

Spuneam că mocheta se întreține ușor, ca și un covor. Desigur, această afirmație este valabilă doar pentru cei care aspiră periodic covoarele din casă. În caz de accident, se îndepărtează repede lichidele cu hârtie absorbantă. La nevoie poți folosi și un prosop uscat. Apoi poți folosi soluțiile clasice de curățat covoare. Nu strică să verifici într-un loc ascuns cum se comportă mocheta ta în contactul cu soluția.

În cazul unor pete vechi, nerezolvate la timp, este recomandată o curățare profesională, chimică. Încă un aspect: mochetele cu lână au tendința să lase scame datorită faptului că firele de lână nu au lungimi egale și, uneori, firele scurte se desprind de mochetă. Din experiență știu că, din acest motiv al scamelor, mămicile cu copii mici se feresc să pună covoare din lână în camerele unde se află aceștia.

Am găsit aici un film despre montajul mochetei.

Folosește formularul de contact pentru a cere consiliere  specializată și mai multe detalii legate de prețurile și serviciile instalării mochetei.

[1] Prețurile și condițiile sunt cele valabile la momentul editării articolului

Mocheta în apartament este o soluție?
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.