Marie Kondo

Pentru cine nu o știe, Marie Kondo (mai cunoscută cu pseudonimul Konmari) este un consultant și autor japonez. Kondo a vândut în total peste 4 milioane de exemplare din cele 4 cărți despre organizare scrise de ea.

Ne disciplinăm să fim ordonați

Aparent sunt doar două reguli cheie pe care Kondo le propune celor care au nevoie de ideile ei. Prima regulă este să păstrezi în casă doar ceea ce îți împlinește viața și îți umple inima de bucurie. A doua regulă, mai puțin filozofică, este să-ți organizezi bunurile pe categorii și nu pe spații de depozitare sau camere.

Acum, plecând de la o situație ipotetică, poate ai haine, de exemplu, în vreo 4 locuri prin apartament. Nu te-ai îndurat să scapi cumva de ele, speri să mai slăbești ca să încapi în ele sau ai alte motivații cu același deznodământ.

Pași simpli pentru mai multă ordine

Iată ce proces îți propune Kondo ca să aduci mai multă ordine și organizare în casa ta.

  1. Gândește-te bine, vizualizează cum ar arăta viața ta în situația ideală în privința organizării.
  2. Adună obiectele din casă și grupează-le pe categorii. Dacă vrei o listă de priorități Kondo sugerează să începi cu hainele, apoi cărțile. Vin la rând documentele și tot așa.
  3. Atinge fiecare obiect pe rând și hotărăște dacă îți aduce sau nu vreo bucurie sau vreo stare de bine. Sortează obiectele cu care vrei să rămâi.
  4. Hotărăște un singur loc sau spațiu de depozitare pentru fiecare categorie și pune lucrurile în ordine.

Cum ne învățăm copiii să fie ordonați?

Marie Kondo are două fetițe cărora le inspiră aceeași atitudine față de ordine și organizare. În fond, dacă copiii își văd părinții plictisiți și deprimați de ideea de a face curățenie și ordine, la fel vor reacționa și ei în viață.

Nu știu mulți conaționali dispuși să-și educe temeinic copiii în spiritul organizării și păstrării zilnice a ordinii în jurul lor. Poate nu știu cum să facă acest lucru sau poate nu au mobila, cutiile, coșurile potrivite ca să le reușească. Un bun punct de a porni educația copiilor ar putea fi acest video:

Cum învățăm copiii să fie ordonați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.