design mască de calorifer în mobilier
Mască de calorifer cu etajeră laterală
Mască de calorifer cu etajeră laterală, în baie

Ceea ce mă supără la o cameră mică este imposibilitatea de a găsi mai mult spațiu pentru mobila preferată. Cu atâtea uși, stâlpi, nișe și ferestre la care nu poți renunța, am început să mă uit cu interes la caloriferul de lângă fereastră. Un proiect pentru o mască de calorifer ar putea avea avantaje. Dar are și dezavantaje?

Caloriferul este preferat în majoritatea locuințelor în locul aparatelor de aer condiționat cu invertor deoarece acestea din urmă deshidratează accelerat aerul. Așadar caloriferele sunt peste tot. Indiferent de formă, material sau loc de amplasare ocupă spațiul lor și nu ai ce face.

Am început să studiez cum poți totuși utiliza la maximum spațiul ocupat de calorifer. Și dacă am ajuns în acest punct, mi-am pus întrebarea dacă nu aș putea să schimb aspectul acestui obiect. Așa am ajuns la masca de calorifer integrată în mobilier.

design mască de calorifer în mobilier
Design mască de calorifer integrată în mobilier

Dacă îți dorești și tu mai mult spațiu disponibil, programează o întâlnire acum pentru o mască de calorifer! click aici

Ce impact are o mască asupra eficienței caloriferului

Primul dezavantaj care îți vine în minte este acela al diminuării căldurii din  cameră. Părerile sunt împărțite în acest caz. De exemplu, unii chiar vorbesc despre o creștere a eficienței. Asta deoarece fluxul de aer nu se mai ridică direct în tavan ci este îndreptat spre centrul camerei. Ceea ce ar ridica temperatura din cameră cu două, trei grade.

proiect mască cu sertare
Mască de calorifer cu 2 sertare, în holul locuinței

Alții spun că folosirea unei măști ar putea diminua căldura radiată cu 20-25%. În cazul scenariului în care te confrunți cu o diminuare a căldurii în cameră, nu înseamnă că vei plăti la fel pentru gaze. Vei plăti mai puțin. Masca va izola mai bine caloriferul și cantitatea de căldură din apa livrată de centrala ta va fi mai mică, deci consumul va fi mai mic.

Am descoperit și alte aspecte. De exemplu, în familiile unde există copii mici, un calorifer fierbinte nu este un obiect prietenos. E adevărat că după ce te frigi o dată, de două ori, ajungi să te ferești.

Cum ar trebui să arate un proiect de mască de calorifer eficientă

În funcție de design și funcționalitate o mască poate fi proiectată strict cât să acopere caloriferul sau poți să folosești și spațiul de deasupra. Trebuie totuși să ai în vedere câteva aspecte. Ai nevoie să nu obturezi zona de sub calorifer pentru a lăsa liber să intre aerul. Apoi, în capacul-poliță de deasupra ai putea face niște fante pentru a direcționa aerul și în sus.

Materialul din care proiectezi masca trebuie să fie unul stabil termic, în nici un caz cherestea de lemn pentru că se deformează în timp. Cel mai bun material este MDF-ul. Pentru panoul frontal, există mai multe variante, fie din tablă perforată și vopsită, fie din HDF, la fel, perforat și vopsit. Poți proiecta la fel și panourile laterale, dacă masca ta are o adâncime relevantă (pentru un calorifer de fontă, lat, de exemplu).

Cum proiectezi o mască de calorifer într-o etajeră

Dacă vrei să valorifici foarte bine și spațiul de deasupra caloriferului, o poți face proiectând un dulap sau o etajeră care să-l înglobeze. Datorită adâncimii reduse, etajera sau dulapul trebuie ancorate în perete pentru a nu se răsturna accidental.

proiect mască de calorifer în etajeră
Proiect mască de calorifer în etajeră

O simplă mască de calorifer este relativ ușoară și o poți scoate repede ca să reglezi, de exemplu, căldura de la termostatul de pe robinet. Nu același lucru poți spune despre o etajeră ancorată în perete. În acest caz, masca trebuie proiectată astfel încât să poți avea acces la calorifer prin panoul frontal.

De unde procuri o mască de calorifer

Deoarece depinde de dimensiunile de gabarit dar și de înălțimea de amplasare a caloriferului, nu am găsit în comerț măști produse în serie. Există varianta proiectării și execuției ei ca și mobilier la comandă.

O altă variantă, potrivită pentru persoanele cu îndemânare și timp liber îndreptat către meștereală, este construcția pe cont propriu a măștii. Pentru aceștia din urmă, interesați în DIY, am găsit acest articol destul de complet.

În ceea ce mă privește, am proiectat și executat pentru clienții mei, astfel de măști. Găsești mai multe detalii despre preț, dimensiuni și culori aici.

Dorești o consiliere pe acest subiect? Scrie un comentariu mai jos sau folosește formularul de contact pentru a-mi cere mai multe detalii legate de măștile pentru calorifer.

Comandă chiar acum serviciul de măsurători și consiliere pentru mască de calorifer! click aici

Proiect pentru masca de calorifer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.