Proiectul de amenajare nonconformistă cu accente scandinave este dedicat unei familii de tineri, proaspăt căsătoriți. Sunt amândoi de profesie actori, iubesc foarte mult natura, le plac drumețiile și arta.  Petrec mult timp la locul de muncă. Au diferite deplasări și își doresc ca la întoarcerea  acasă să se simtă ca într-o vacanță la munte…

Accente scandinave

La prima noastră întâlnire, ea a venit îmbrăcată într-o frumoasă rochie de culoare roz-somon, iar el adoptase un stil casual, în culori neutre. În mintea mea au început încă de atunci să se nască primele idei pentru paleta de culori pe care aș folosi-o.

Îmi spun că vor să locuiască într-o casă cu amenajare nonconformistă. Ea își dorește în mod special să aibă o casă prin care să zburde păsările lui Eames, iar el vorbește despre esențe de lemn cu aspect natural.

Amenajare

Am deja informațiile necesare, e timpul să trec la treabă. Pornind de la dorințele lor, voi împarți spațiul de locuit pe funcțiuni. La parter voi amenaja livingul, diningul, bucătăria și baia principală. Toate cele 3 funcțiuni vor fi open-space. La mansardă voi amenaja dormitorul, biroul și o zonă specială pentru spa.

Paleta de culori

Pentru a da locuinței luminozitate și  prospețime, dar și senzația de spațialitate, voi folosi in principal culori neutre. Un gri deschis și un altul mai cald și doar o singură culoare de accent, roz-somon. Voi folosi mult lemn aparent, după dorința clientului, ca să sugerez apropierea de natură și să creez o stare de relaxare și contemplație.

In living, pentru micul colț de natură pe care îl voi crea, mă voi inspira din dorința soției. Astfel, voi  scoate în evidență pasărea Eames ca element decorativ principal prin poziționarea ei pe comodă și iluminarea ei punctuală cu o veioză neagră din metal. Voi asocia apoi păsării un sticker de perete decorativ, tematic. Voi continua laitmotivul făcând o legătură cu designul corpului de iluminat principal pentru a-i accentua frumusețea.

Amenajare nonconformistă

Pentru a crea acea amenajare nonconformistă din temă voi  construi canapeaua din perne mari poziționate pe trei paleți și o voi completa cu două măsuțe în stilul Gervasoni, din lemn brut. Voi folosi un covor în forme geometrice pe un fond deschis pentru a da spațiului mai mult dinamism.

În continuarea livingului se va afla diningul și bucătăria, în același spațiu deschis. La cererea clienților voi crea o zonă de relaxare lângă șemineu, cu un fotoliu pentru ea și un altul, diferit, pentru el. Le voi decora cu două blănițe pufoase care să te ducă cu gândul la vacanță. Cromatic, fotoliul ei va fi unul cu model geometric vesel, cu accente de culoarea  peretelui, în timp ce al lui va avea o culoare neutră. Pereții șemineului și scării, vor fi îmbrăcați cu un tapet având un desen cu mesteceni de culoare gri deschis ce reflectă atmosfera unică a pădurii. În dining voi folosi două modele diferite de scaune Eames cu tapițerie de culoare gri și structura din lemn natur.

Bucătăria

În imediata vecinătate a diningului se va afla bucătăria. Cu mobilierul dispus pe doi pereți în forma literei L va fi ideală ca mărime pentru o familie căreia oaspeții îi calcă frecvent pragul. Voi ilumina bucătăria punctual cu spoturi astfel încât lumina să cadă pe toate laturile mobilierului. Pentru iluminatul general voi folosi o plafonieră în centru. Peretele din spatele frigiderului va fi vopsit într-o nuanță de gri, apropiată de cea a tapițeriei scaunelor stil Eames, astfel voi stabili o legătură cromatică între acestea și spațiul din jur.

Baia va fi una simplă, am decis ca voi folosi gresie și faianță albe pentru a crea senzația de spațiu mai mare, de luminozitate. Voi amplasa corpuri de iluminat atât pe perete cat și în tavan pentru o iluminare generală dar și punctuală, în fața oglinzii, ceea ce este extrem de important într-o baie.

Mansarda

In spațiul de la mansarda voi amenaja un dormitor, o zona specială de spa și un colț de lucru. O parte din paleta de culori folosită la parter se va regăsi și aici. Va fi completată cu o nuanță de verde, ou de rață, ce va fi folosită ca accent la lambriuri în spatele patului. Aceeași culoare va fi repetată și în pernele de decor și la pleduri.

Dormitorul

In dormitor, la fel ca și în living, patul va fi alcătuit prin amplasarea saltelei pe paleți finisați. In stânga și dreapta patului vor fi două noptiere de culoare deschisă din lemn natur. Un covor dintr-un amestec de lână și polipropilenă va acoperi pardoseala din fața patului. Pereții din spatele patului si cel de lângă fereastră vor fi acoperiți cu tapet cu un model care imită cărămida.

In fața patului am plasat pentru alte două zone de relaxare, o banchetă moale plasată sub fereastră și un leagăn rotund. La decorarea ferestrelor dormitorului voi folosi lângă perdele și rulouri venețiene din lemn pentru a crea ocazional o zona mai intimă cu iluminare atenuată. Iluminatul artificial va fi unul de accent prin așezarea lângă banchetă a unui lampadar cu un abajur în formă de norișor. Apoi voi pune aplice în stânga și în dreapta patului și lămpi tip felinar care sunt foarte practice și care pot fi ușor ajustate după preferința fiecăruia.

Dormitorul va fi parțial separat de zona centrală și cea de lucru printr-un perete fără ușă. Voi păstra o deschidere suficient de largă pentru a nu fi ruptă legătura dintre aceste spații.

Biroul

Pentru colțul de lucru voi folosi un birou din lemn și un scaun în stil Vitra, alb. În colțul opus celui de lucru, va fi amplasat un fotoliu de accent pentru a crea un alt colț  de relaxare.  Deasupra  fotoliului, peretele va fi decorat cu două tablouri. Tablourile și întregul colț vor fi evidențiate prin iluminare de accent asigurată de două spoturi metalice albe. Pentru a da continuitate spațiului de la mansardă am folosit același tapet pe zona dormitorului, pe peretele cu birou și la scară.

Pe latura opusă dormitorului, voi crea o  zona specială de spa prin instalarea unei căzi încastrată în lemn, păstrând deschis spațiul. Această zona o voi decora cu multe plante pentru a sugera conexiunea cu natura. Iluminarea va fi una ambientală. Felinarele din lemn, lumânările și corpuri de iluminat tip pendul, din lemn vopsit în culoarea verde vor face această atmosferă.

Spațiu relaxant

Pendulurile vor ilumina și peretele din spate, de culoare maro chocolat, ceea ce va accentua senzația de intimitate. Pe acest perete va fi instalată o oglinda rotundă, simplă și o comodă ce păstrează stilul general al locuinței. În continuarea zonei de spa, spre scară, voi amplasa un șifonier spațios din lemn.

In spațiul scării voi amplasa un tablou pentru un efect vizual de continuitate si profunzime a spațiului.  Același efect va fi obținut în spațiul dintre colțul de lucru și cel de relaxare prin  folosirea unui covor cu un model cu linii longitudinale. Iluminatul general al mansardei va fi asigurat de două corpuri de iluminat tip pendul cu abajur din material textil.  Scara va fi iluminată punctual cu ajutorul a cinci aplice albe, metalice.

V-am prezentat un proiect de amenajare de interior prin care voi oferi clienților mei o viziune modernistă. Are accente scandinave și este totodată un spațiu nonconformist și personalizat. Vă aștept sugestiile și comentariile!

Amenajare nonconformistă cu accente scandinave
Etichetat pe:    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *